DASK Hasar İhbarı ve Hasar Sorgulaması Nasıl Yapılır?

DASK hasar ihbarı ve DASK hasar sorgulaması nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir ve DASK hangi hasarları öder? Yanıtlar yazımızda.
Büyüteçle evi inceleyen el. DASK ile doğal afetler sonrasında yaşanan hasarlar nasıl tespit edilir.

Türkiye, deprem kuşağında yer alması sebebiyle ne yazık ki yıllar içinde birçok üzücü deprem felaketi yaşadı. Ancak, bu felaketlerin olumsuz maddi sonuçlarını minimuma indirmenin en güvenilir yolu, doğal afet sigortası, yani DASK’tır. Devlet tarafından görevlendirilen uzmanlar tarafından özenle hazırlanan DASK, diğer sigorta türlerinden farklı olarak sadece deprem ve depreme bağlı oluşan yıkıcı etkileri tazmin etmek için tasarlandı.

Ancak olası bir depremde DASK güvencesinde olan konutunuz hasar görürse ne yapmanız gerektiğini bilmek de önemli. Bu durumda yapmanız gereken DASK hasar ihbarı ve DASK hasar sorgulama işlemlerini hızlı ve doğru bir şekilde yapmak olacak. Böylece oluşan hasarın tamiratı için gerekli işlemler en kısa sürede başlatılabilir. DASK hasar ihbarı ve sorgulama işlemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.

DASK Hasar İhbarı Nedir?

Doğal afetler, özellikle depremler, yer kaymaları, tsunamiler ve yangınlar gibi durumlar ciddi maddi zararlara neden olabilir. Böyle durumlarda hasarların karşılanabilmesi için 2 yıl içinde hasar ihbarında bulunmanız gerekir. Hem küçük hem de büyük hasarlar için tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

DASK tarafından düzenlenen deprem sonrası hasar bildirimleri ve hasar tespiti gibi süreçler gerekli belgeleri temin ettiğinizde devam eder. Hasar ihbarında istenen bilgi ve belgeleri eksiksiz bir şekilde ilettikten sonra, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) hasar sorgulama hizmetinden yararlanarak işleminizin durumunu takip edebilirsiniz.

DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılıyor?

DASK hasar tespit sürecinin başlaması ve tazminat talebinin karşılanması için öncelikle hasar ihbarında bulunmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. DASK, farklı hasar ihbar noktaları belirlemiştir, bu noktalardan birine başvurarak işlemi başlatabilirsiniz.

  • Alo DASK 125 numaralı telefonu arayarak da hasarın belirlenmesi için süreci başlatabilirsiniz.
  • Online Hasar İhbarı yapmak için DASK’ın resmi web sitesinde yer alan sayfasına girerek sizden istenen bilgileri doldurarak kolayca hasar ihbarında bulunabilirsiniz.
  • E-Devlet Hasar İhbarı sayfasını kullanarak da hasar ihbarı yapabilirsiniz. Bu hizmetten yararlanabilmek için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa, en yakın PTT binasından şifre alabilirsiniz.
  • Ayrıca, DASK deprem poliçenizi yapan sigorta şirketine de başvuru yapabilirsiniz. Sigorta şirketi, hasar ihbarını DASK’a ileterek işleminizi başlatabilir.

DASK Hasar İhbarında Talep Edilen Belgeler Neler?

Hak sahibinin tazminat talebi için DASK’a sunması gereken bazı önemli bilgiler var. Bunlar arasında T.C. kimlik numarası, DASK poliçe numarası veya adres kodu, tapu bilgileri, hasar yeri adresi ve telefon numarası yer alır.

DASK Hasar Ödemesi Ne Kadar?

DASK, her yıl inşaat maliyetlerine göre belirlediği azami teminat tutarını Resmî Gazete aracılığıyla ilan eder. Bu tutar, hasar durumunda tazmin edilebilecek maksimum tutarı belirler. Ancak, hasar tespiti sonrasında belirlenen tutar, azami teminat tutarının üzerinde olması durumunda kalan kısım ödenmez.

Tazminat tutarının belirlenmesi ve işlemlerin tamamlanması sonrasında, ilgili tutar 30 gün içinde banka hesabınıza yatırılır. Eğer DASK dışında başka bir deprem sigortası teminatınız varsa, bunu da DASK’a bildirmeniz gerekir.

DASK’ın yıllık belirlediği azami teminat tutarları hakkında detaylı bilgiye DASK resmî web sitesinden ulaşabilirsiniz.

DASK Hangi Hasarlar İçin Ödeme Yapıyor?

DASK, yalnızca depreme karşı değil aynı zamanda depremden kaynaklanan yangın, infilak ve sel gibi risklere karşı da koruma sağlar. Sigorta kapsamı, binanın temel, ana duvarlar, bahçe, istinat duvarları, taban ve tavan bölümleri ile tamamlayıcı tüm kısımları kapsar.

DASK Kapsamına Alınmayan Hasarlar

Depremle direkt ilgisi olmayan hasarlar, sigorta kapsamı dışında tutulur ve tazminata hak kazanmaz. DASK kapsamına alınmayan hasarları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Enkaz kaldırma masrafları: Deprem sonrası oluşan enkaz kaldırma işlemleri DASK kapsamında yer almaz.
  • Kira mahkumiyetleri: Deprem sonrasında ev sahiplerinin kiracılarını tahliye etmek için başvurdukları hukuki işlemlere yönelik masraflar DASK poliçesi kapsamında değildir.
  • Taşınır mallar: DASK, sadece bina ve yapıya yönelik hasarları kapsar. Dolayısıyla, taşınır mallardaki hasarlar DASK sigortası kapsamı dışındadır.
  • Depremden bağımsız olarak binanın yapısından kaynaklanan hasarlar: DASK poliçesi, sadece deprem kaynaklı hasarları kapsar. Binanın yapısından kaynaklanan diğer hasarlar DASK kapsamı dışındadır.

DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

DASK’a deprem sonrası hasar ihbarında bulunduğunuzda, DASK tarafından yetkilendirilen bağımsız hasar tespiti görevlileri hasar tespiti için olay yerine gider. Yetkililer, incelemelerini tamamladıktan sonra hasar tespit raporu hazırlarlar. Hasar tespit raporu üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda ödenecek tutar belirlenir ve 1 ay içinde banka hesabınıza aktarılır. Bu nedenle, hasar tespiti görevlilerine doğru ve eksiksiz bilgi sağlamak son derece önemli.

DASK Hasar Sorgulama Nedir?

Deprem sonrasında meydana gelen hasarların tespiti için yapacağınız ihbar, DASK hasar sorgulama sürecini başlatır. DASK hasar sorgulama işlemi sayesinde internet üzerinden saniyeler içinde hasar ödemeleriniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bunun haricinde, DASK hasar ödemesi sorgulama işlemi ile hasar raporu ve diğer ilgili bilgilere de erişebilirsiniz. Maddi zararlar, poliçede belirlenen limitler dahilinde nakit olarak karşılanır ve afetlerin yol açtığı zararları minimize etmek için DASK, her yıl güncellenen azami teminat tutarı ile poliçelerini yeniler.

DASK Hasar Ödemesi Sorgulama İçin İstenen Belgeler

DASK hasar ödeme sorgulama işlemini gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan belgeler oldukça basit. T.C. kimlik numaranızı, mevcut telefon numaranızı, hasar dosya numarasını ya da poliçe numarasını ve vergi kimlik numaranızı hazırlamanız yeterli.

DASK Hasar Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? 

DASK hasar sorgulama işlemini gerçekleştirmek için iki farklı yöntemden yararlanabilirsiniz. Bunlardan ilki, DASK resmi internet sitesinde yer alan Hasar Sorgulama bölümü. Bu bölüme girdiğinizde karşınıza çıkan formu doldurarak hasar ödeme sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet’te bulunan Hasar Sorgulama sayfasında sisteme giriş yaparak da ihbar dosyasının durumuna bakabilirsiniz. 

Diğer yöntem ise Alo DASK 125‘i arayarak hasar ödeme sorgulama işlemini telefon üzerinden yapmak olur. DASK müşteri temsilcileri, sizden istenilen bilgileri aldıktan sonra hasar dosyanızın durumunu size bildirecektir.

OnlineDASK.com ile DASK Yaptırmak Çok Kolay

Türkiye, deprem kuşağında bulunması sebebiyle ne yazık ki yıllar içinde birçok üzücü deprem tecrübesi yaşadı. Depremler, evlerimizi ve maddi varlıklarımızı tehlikeye atarak endişe ve korku yaratabiliyor. Ancak, zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırarak, bu tür olumsuz durumlardan en az hasarla kurtulabilirsiniz.

OnlineDASK.com başvuru sayfamızdaki formu doldurarak eviniz ve işyeriniz için kolayca DASK teklifi alabilir ve uzman sigorta danışmanlarımızın yardımıyla hızlıca DASK yaptırabilirsiniz.

İlgili Yazılar
Depremde masa altında saklanan kadın. Deprem-hakkında bilinmesi gereken altın kurallar.

Deprem Anında Neler Yapılmalı?

Türkiye sınırları içerisinde deprem, karşılaşılabilecek doğal afetler arasında en başlarda yer almaktadır. Şimdi gelin deprem anında neler yapılmalı, birlikte inceleyelim.